Feminisme Web (1)

Dia de la Dona

El 8 de març se celebra arreu del món el Dia Internacional de les Dones. Aquest dia s’ha convertit en un símbol de la lluita pels seus drets als 5 continents, però l’origen no es basa en únic fet, doncs la història canvia i el sentit dels símbols també.

Des de mitjans del segle XIX van aparèixer moviments de dones que reivindicaven millores en les seves condicions laborals, com ara la reducció de la jornada laboral, la prohibició de l’horari nocturn per a les dones o la compensació econòmica per accidents laborals.

Tot i que el Dia Internacional de les Dones va ser declarat de manera oficial per l’ONU l’any 1975, el seu origen no es pot vincular a un únic esdeveniment, sinó que forma part d’una sèrie de processos que es donaren en una societat en transformació (alguns dels quals no resten gaire clars), com ara la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857 o els incendis de les fàbriques Cotton i Triangle Shirtwaist.

La Primera Guerra Mundial, la Revolució Russa, el sindicalisme femení de les primeres dècades del segle XXI, la lluita pel sufragi femení o les pugnes entre socialistes i sufragistes emmarquen i contextualitzen l’origen d’aquest dia.

A Catalunya les dones també es van unir pels seus drets i van demandar millors condicions de treball, com demostra la vaga de l’any 1881 a Igualada de 3.500 treballadores tèxtils.

Avui dia, cada 8 de març se segueix celebrant aquesta important reivindicació feminista per continuar demanant la igualtat de drets i recordar que encara ens queda un llarg camí per recórrer.