Eurofitness T

Escapada a Tarragona

Avui, en un nou capítol de les escapades d’Eurofitness… Tarragona! En aquest nou episodi de les rutes que us proposem des d’Eurofitness us convidem a sortir de la província de Barcelona i seguir descobrint nous racons de Catalunya. I per això ens desplacem fins a la capital de la província de Tarragona, l’antiga Tarraco romana.

Situada a uns 100 quilòmetres aproximadament de la ciutat comtal, la capital de la Costa Daurada és un enclavament d’obligada visita a causa de la seva riquesa cultural, gastronòmica, paisatgística, arquitectònica i, sobretot, històrica. La capital de la província més meridional de Catalunya va ser fundada per l’Imperi Romà pels voltants del 218 a.C. Inicialment era un assentament militar a la Mediterrània, però va acabar esdevenint en un dels punts clau per a la conquesta d’Hispània.

Podem trobar ruïnes dels segles I i II a cada cantonada de la part vella de la ciutat així com un ric patrimoni romà declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 30 de novembre de l’any 2000. Abans de començar amb el recorregut turístic recomanat, us presentem 3 plats típics tarragonins:

Romescada: aquesta recepta composta per rap, lluç, sèpia, escamarlans, gambes, cloïsses, musclos, ametlles, avellanes, nyores, bitxos, alls, pa, vi blanc i vi negre és, sens dubte, la delícia de qualsevol amant del peix i el marisc.
Calçots: un dels protagonistes més típics de la gastronomia catalana. Aquest famós plat té el seu origen a Valls, una petita ciutat situada a 19 quilòmetres de Tarragona.
Arròs caldós de galeres: l’ingredient principal d’aquest plat és l’arròs bomba que es cultiva al Delta de l’Ebre i ve acompanyat de sípia, musclos i gamba vermella.

Després d’haver recuperat les forces amb aquestes 3 delicioses i suculentes ofertes gastronòmiques, aquí comencem l’itinerari amb els llocs més destacables:

Catedral: contruïda al segle XII sobre un antic temple romà, l’edifici dedicat a Santa Tecla se situa a la part més alta del nucli històric.
Amfiteatre romà: en aquesta construcció ovalada del segle II i situada davant del mar s’hi celebraven ferotges lluites de gladiadors i execucions públiques.
Pretori i Circ romans: al circ de Tàrraco, uns 30.000 espectadors podien gaudir de les curses de cavalls i carros. Data del segle I i es troba dins de la ciutat, de manera que té unes característiques arquitectòniques úniques. El Pretori és una torre de l’època romana que connectava mitjançant les seves escales la ciutat baixa amb el Fòrum provincial.
Plaça del Fòrum: aquí se situava el Fòrum Provincial, centre polític i administratiu de la província tarragonina. La ciutat actual conviu amb el seu passat imperial i aquí podreu gaudir de nombroses i animades terrasses en un entorn únic i envoltats d’història.
Aqüeducte de les Ferreres: conegut popularment com el Pont del Diable, es tracta d’un fragment d’una llarga canalització que portava l’aigua a la ciutat des del riu Francolí. Construït en el segle I, té una longitud de 217 metres, una alçada màxima de 27 metres i 2 metres d’ample.