Vigorèxia en joves? Què és? Com es detecta? Quin perill té aquest desequilibri? Quina solució té? Si t’estàs fent aquestes preguntes, queda’t a llegir-nos. No només abordarem el tema, sinó que et donarem les claus per entendre i tractar aquest problema emergent.
Sabem que quan vols conèixer la vigorèxia en joves ho fas amb una barreja de preocupació o inquietud. És un tema delicat, que entenem perfectament. La informació de confiança que llegiràs ara t’ajudarà a entendre que és el que passa i com solucionar aquest problema.
Què és exactament la vigorèxia? Una mirada al “complex d’Adonis”
La vigorèxia, també coneguda com a dismòrfia muscular o “complex d’Adonis”, és un desequilibri mental. Es caracteritza per una obsessió profunda i persistent per tenir un cos extremadament musculós. El més desconcertant per als pares o familiars, és que els joves que la pateixen mai no en té prou: volen un cos cada vegada més musculat.
Objectivament, la persona pot tenir un físic molt desenvolupat o una musculatura notable, però es percep a si mateixa com a prim, feble o insuficient.
La vigorèxia en la joventut és un trastorn dismòrfic corporal (TDC)
Efectivament, aquest desequilibri s’emmarca dins dels trastorns dismòrfics corporals (TDC). Cal saber que la vigorèxia, en particular, es considera un tipus de trastorn obsessivocompulsiu (TOC), ja que implica pensaments obsessius sobre la musculatura i comportaments compulsius repetitius:
- Mirar-se al mirall constantment.
- Sentir la necessitat de comparar-se amb els altres.
- Comprovar, massa sovint, la seva evolució corporal mesurant la musculatura.
És una distorsió de la imatge corporal, un mirall enganyós que li impedeix veure la realitat del seu propi cos. Aquest trastorn no és estrictament alimentari, però sovint s’hi relaciona per la rigidesa en la dieta.
Quines són les causes d’aquest desequilibri o trastorn?
Caldria entendre que no hi ha una única causa. De fet, es tracta d’una combinació de factors psicològics i socioculturals que interactuen.
Una primera causa de vigorèxia en joves: recerca d’aprovació i baixa autoestima
Molts joves amb aquest TDC lluiten amb una baixa autoestima i una profunda inseguretat personal. La seva vàlua personal es basa gairebé exclusivament en la seva aparença muscular, deixant de banda altres qualitats importants. Busquen l’aprovació de l’entorn, dels amics, de la societat, a través d’una imatge corporal que creuen “perfecta”.
Pressió social i mediàtica
Vivim en una societat que, a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, bombardeja constantment amb ideals estètics irreals:
Aquesta pressió aclaparadora pot ser el detonant, per al jovent més vulnerable. Fàcilment, poden sentir que no encaixen, si no arriben a aquests estàndards.
Experiències negatives en el passat
Haver patit burles o assetjament durant la infància per la seva aparença pot crear una vulnerabilitat psicològica. Això predisposa al desenvolupament d’aquest trastorn i també d’altres.
Les noies també poden patir vigorèxia?
Aquesta és una pregunta molt important i la resposta és un rotund sí. Tot i que la vigorèxia és més prevalent en homes, cal que estiguis atent a la teva filla.
La societat pot estar menys atenta a la vigorèxia en dones. De fet, els trastorns de la imatge corporal femenins s’associen més a trastorns de la conducta alimentària (TCA). Per aquest motiu la falta de reconeixement pot retardar un diagnòstic i un tractament adequats.
Quines solucions existeixen?
Si tens la sospita que algú proper pot patir vigorèxia en joves, el primer pas seria l’observació i el segon, la comprensió. Després, quan ja es tenen indicis clars, cal passar a l’acció, establint un full de ruta concret.
Primer pas: detectar indicis de vigorèxia en joves
Observa els símptomes i fes atenció a l’exercici excessiu (fins i tot amb dolor o lesions). Comprova si segueix dietes molt restrictives, si pren suplements o esteroides. És molt indicatiu que la jove o el jove puguin haver canviat de comportament: aïllament social, una obsessió amb el mirall, canvis d’humor, ansietat o depressió.
Segon pas: el jove necessitarà la teva comprensió i confiança
Crea un ambient de confiança la jove o el jove se sentin segurs per expressar les seves preocupacions. Evita el judici i ofereix suport incondicional. La negació és una reacció comuna, per la qual cosa la paciència i la persistència són clau.
Entendre la vigorèxia és el primer pas per ajudar-los a recuperar una relació sana amb el seu cos i amb l’exercici… Explica-li que no està sols en aquest camí.
Tercer pas: buscar ajut professional
És necessari rebre tractament psicològic, especialitzat en trastorns de la imatge corporal o TOC, a banda de nutricionistes i metges. Aquests professionals ajudaran l’adolescent a entendre que la bellesa i el valor personal no es limiten a la musculatura. Fomentaran la seva autoestima basada en les seves qualitats, talents i relacions, no només en l’aparença física
A Eurofitness promovem i ensenyem hàbits saludables:
- Una dieta equilibrada i una hidratació suficient.
- La planificació d’un descans actiu en època d’entrenament és tan vital com.
- Un entrenament intel·ligent per a la recuperació muscular òptima.
Per mantenir a ratlla la vigorèxia en joves, opta pels nostres centres Eurofitness. També ens pots trobar a Facebook, Instagram i YouTube amb els millors consells de fitness.